Ambalajele

By / 9th martie, 2016 / O Viata Armonioasa / No Comments

Inclusiv recipientele in care vin ambalate produsele de ingrijire pentru tine si cel mic sunt importante: acestea pot dauna continutului, pot fi neutre sau ii pot pastra proprietatile intacte pentru mai mult timp. Pentru produse lichide sau semi-solide, putem folosi plastic sau sticla. Sa le luam pe rand:

Plasticul

Lucrul cel mai important de stiut despre recipientele din plastic este ca toate elimina substante chimice, dar unele sunt daunatoare, altele (teoretic) neutre. Sunt intr-adevar mai usor de folosit si de transportat decat sticla, dar decizia finala ramane la latitudinea fiecaruia.
Toate recipientele de plastic au unul din codurile de mai jos inscriptionate pe ele:

plastic

1. PET sau PETE – tipul de plastic cel mai des utilizat in lume, destinat pentru o singura utilizare. Daca mai utilizezi acelasi recipient, substantele nocive eliminate de aceste PET-uri ar putea ajunge in organismul tau.
2. HPD sau HDPE – un material plastic foarte bun, care nu emite substante chimice daunatoare. Este un tip tare de plastic, folosit de obicei pentru pastrarea laptelui, jucariilor, detergentilor, etc.
3. PVC sau V – un material plastic moale, flexibil, care este utilizat in mod normal pentru pastrarea uleiului vegetal si jucariilor pentru copii. PVC -ul este relativ rezistent la lumina directa a soarelui, cu toate acestea specialistii recomanda se renuntam la acest material.
4. LDPE – material plastic utilizat in fabricarea sticlelor si pungilor de plastic, ce nu elimina substante chimice in continutul recipientului.
5. PP – plastic de culoare alba sau transparenta. Se foloseste de obicei la ambalaje pentru iaurt si sirop. Polipropilena este apreciata pentru rezistenta la caldura. Atunci cand este incalzit acesta nu se topeste.
6. PS – adesea folosit in productia de pahare pentru cafea si containere pentru fast-food. La incalzire elimina substante periculoase. Polisterolul este un material destul de ieftin, usor si durabil, care nu este potrivit pentru depozitarea bauturilor si alimentelor calde.
7. PC sau plastic fara caracter special – cel mai periculos tip de plastic, fiind utilizat in productia de sticle de apa si recipiente pentru alimente. Elimina bisfenol, o substanta care distruge sistemul endocrin si inhiba producerea estrogenului.

 

Sticla

Ambalajul de sticla pastreaza cel mai bine continutul sau, fiind folosita si de catre egiptenii antici. Ei foloseau borcane violet sau aurii pentru a conserva si proteja cele mai pretioase substante preluate din natura (uleiuri vegetale sau esentiale, salvii, pomade, etc.) in vederea unei depozitari pe termen lung. Experimentele realizate in zilele noastre au demonstrat in mod clar cat de important este sa depozitezi substantele sensibile la lumina in acest tip de sticle: pastreaza vitaminele si ingredientele active… active 🙂 si este o bariera naturala impotriva bacteriilor, prevenind deteriorarea continutului din cauza luminii sau a schimbarilor de temperatura.
Sticla nu se descompune in compusi toxici, se curata si se sterilizeaza usor. Ambalajul din sticla nu reactioneaza cu lichidele si cremele pe care le protejeaza si nu produce nicio influenta chimica asupra acestora.
In plus, sticla de culoare verde, albastra si maro protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete.

 

Despre sticla violet, care este cel mai cel 🙂 ambalaj pe care l-am gasit pana acum, poti citi aici.

 

Recipientul de baza pentru produsele Ucenicul Naturii este cel din sticla, de preferinta  inchisa la culoare – alb mat, maro, verde sau albastru, iar atunci cand folosesc recipiente de plastic, acesta este fie 2 HDPE, fie 5 PP.

O baza de date extraordinara cu gradul de toxicitate al produselor cosmetice de pe piata este Skin Deep Cosmetic Database.
Din punctul meu de vedere este un “must read” pentru oricine doreste sa-si preia sanatatea in propriile maini.


Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.