Sticla violet

By / 10th martie, 2016 / O Viata Armonioasa / No Comments

Cochetez de ceva vreme cu ideea de a folosi sticla violet pentru produsele noastre. Este un ambalaj ce pastreaza intacte proprietatile potiunilor realizate si, pentru mine, fiecare detaliu este important.

Am citit destul de mult pe aceasta tema si cred ca articolul din Financiarul.ro spune foarte bine povestea acestei sticle inovative, asa ca voi reda mai jos articolul lor integral:

Orice producator de alimente perisabile stie ca, printre ambalaje, sticla protejeaza cel mai bine alimentele si bauturile, mult mai bine decat plasticul din binecunoscutele PET-uri. Ambalajul de sticla pastreaza vitaminele, protejeaza gustul initial, efervescenta, prospetimea, este o bariera naturala impotriva bacteriilor si previne deteriorarea continutului ce s-ar putea datora schimbarilor de temperatura. Sticla de culoare verde si maro protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete.

In plus, sticla nu se descompune in compusi toxici, se curata si se sterilizeaza usor. Ambalajul din sticla nu reactioneaza cu alimentele si bauturile pe care le protejeaza si nu produce nicio influenta chimica asupra acestora.

Iata insa ca stiinta a impins si mai departe beneficiile acestui tip de recipient, prin inovarea de catre firma olandeza MIRON MIRON Violetglass B.V. a unui tip special de sticla violet care protejeaza inclusiv calitatile bioenergetice ale alimentelor. Inovatia a fost posibila datorita unei stiinte numita „Biofotonica”, definita ca atare relativ recent, insa cu radacini in studii stiintifice care dateaza de la inceputul secolului trecut.

 

  • Biofotonica – energia vitala a luminii

seminte-sticla

Termenul de „biofotonica” provine din cuvintele grecesti „bios” – viata si ”phos” – lumina. Ramura stiintifica definita de el raspunde la provocari de natura medicala si umana prin utilizarea luminii, folosind metode ce tin de microscopie, spectroscopie si utilizarea laserului pentru a explica procesele biologice la nivel celular.

Principalul scop al cercetarii biofotonice este aplicarea caracteristicilor luminii in industria alimentara, farmaceutica, in biotehnologie si medicina.

La baza sa sta conceptul de „biofotoni”, asa-numita „lumina din celule”. In 1983, doi cercetatori – Walter Nagl (expert in biologie celulara) si Fritz Popp (expert in biofizica) – au produs un model electromagnetic de diferentiere celulara bazat pe teoria conform careia celulele emit o radiatie luminoasa foarte slaba, demonstrata inca din anii 1950 de italianul Colli.

Conceptul a fost coroborat de catre faimosul fizician austriac Erwin Schrödinger cu un alt experiment, datand din anii 1920, cand Alexander G. Gurwitch a descoperit ca celulele de ceapa ar putea emite o radiatie luminoasa infinitesimala la divizare si a postulat ca organismele vii comunica prin intermediul luminii.

Pe baza cercetarilor anterioare, Schrödinger (detinator al premiului Nobel si o importanta personalitate a fizicii cuantice) a ajuns la concluzia ca un organism viu isi poate conserva un nivel ridicat de organziare celulara deoarece „preia ordine” din mediul inconjurator, in principal din lumina solara.

sticla-neagra

Acest postulat, alaturi de teoria fizicianului Herbert Fröhlich, potrivit careia un sistem viu emite o „radiatie biologica de tip laser” de intensitate constanta si cu un nivel ridicat de ordonare, i-a condus pe germanul Popp, japonezul Inaba si australianul Quickenden la demonstrarea justetii acestei teorii.

Fritz-Albert Popp a denumit elementele ce compun aceasta radiatie celulara „biofotoni” si a dovedit ca lumina ultra-slaba emisa de celule contine informatii despre starea organismului si procesele sale interne.

De asemenea, a demonstrat ca celulele vii au capacitatea de a inmagazina energia luminoasa pe care o primesc – o proprietate care se atrofiaza in cazul celulelor bolnave. De aici pana la ideea de a folosi acest camp luminos in avantajul organismului emitent nu a fost decat un pas, pe care noua stiinta l-a facut rapid, cautand metode de a vindeca diverse boli, inclusiv cancerul, dar si de a intarzia procesele de imbatranire cu ajutorul luminii.

Centrul de Biofotonica infiintat la Neuss, in Germania, in cooperare cu cercetatori italieni, a dovedit ca distributia spectrala a emisiei de biofotoni dupa iradierea cu laser ultraviolet produce excitare vizibila maxima in banda de frecventa 500 – 600 nm, confirmand descoperirea anterioara a lui Popp despre diferentele de radiatie in cazul celulelor normale si bolnave.

In prezent, Centrul coopereaza cu un colectiv de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elvetia, pentru a studia modul concret in care lumina este captata de celule si utilizata in reactiile biochimice interne, prin intermediul binecunoscutului ADN.

De altfel, conceptul in sine este binecunoscut tuturor, desi mai putin constientizat. Inca din anii ’90, dermatologul american Barbara Gilchrest a pus in evidenta ca stimularea luminoasa a ADN-ului poate activa sinteza unor substante in celulele corpului uman, cum ar fi melanina, pigmentul responsabil de colorarea pielii – bronzare – iar avertismentele medicilor privind efectele nocive ale expunerii la lumina puternica nu mai sunt demult o noutate. Deci, ca orice forma de energie, si radiatia luminoasa poate avea efecte benefice sau nocive asupra organismului uman, in functie de cum e folosita.

spectrul-luminii

De asemenea, iarasi este foarte cunoscuta influenta luminii asupra proprietatilor alimentelor.Acesta este si motivul pentru care, inainte de aparitia omniprezentelor PET-uri, unele lichide alimentare (ulei, bere, vin etc.) se vindeau in sticle colorate, nu incolore. Cei mai in varsta isi amintesc, de exemplu, berea si uleiul vandute in sticle verzi sau brune, tocmai pentru a filtra acele componente ale luminii albe care puteau altera continutul.

 

  • Ambalaje care folosesc lumina in mod inteligent

Soarele emite particule vizibile, dar si invizibile. Partea vizibila a spectrului solar poate fi sesizata de ochiul uman atunci cand lumina alba este trecuta printr-o prisma de sticla. In acelasi timp, lumina contine si radiatii electromagnetice invizibile, infrarosii (IR) si ultraviolete (UV).

lumina-01

Lumina solara este cea care permite cresterea plantelor, insa dupa ce acestea ating maturitatea efectele luminii se schimba si rezultatul este accelerarea proceselor degenerative la nivel molecular.

In prezent, industria ambalajelor foloseste o larga varietate de materiale, unele dintre ele permeabile la radiatia din spectrul vizibil. Imaginea alaturata arata modul in care fasciculul luminos penetreaza diverse materiale.

lumina-02-2

Firma olandeza MIRON a conceput un tip de sticla care actioneaza ca un filtru natural, permitand trecerea doar a acelor componente ale luminii solare care protejeaza si imbunatatesc calitatile substantelor fotosensibile.

Dupa cum sugereaza chiar numele sau, produsul ‘Miron Violet glass’ blocheaza complet spectrul vizibil, cu exceptia luminii violete. In acelasi timp, el permite trecerea partiala a radiatiilor UV si IR, cu scopul de a creste durabilitatea si potenta produselor.

Pentru a evidentia aceste avantaje, au fost realizate o serie de teste, unele in cooperare cu institutii stiintifice, care au confirmat atat proprietatile sticlei respective, cat si functionalitatea principiilor enuntate de biofotonica.

Unul dintre aceste experimente este stocarea in recipiente diferite. Vasele de sticla opaca, alba, verde si maro sunt permeabile la lumina vizibila din spectrul solar si nu protejeaza suficient alimentele contra alterarii cauzata de lumina.

Mai multe tipuri de substante vegetale au fost pastrate timp de 3 luni in diferite ambalaje de sticla (incolora, maro si violet), iar in anumite momente au fost scoase si lasate in lumina solara directa.

sticla violet

Dupa doua luni, modificarile proprietatilor vizibile au fost masurate atat ca aspect, cat si ca miros. Imaginea alaturata demonstreaza ca grauntele de arpagic pastrate in borcanul de sticla violet nu s-au decolorat, iar voluntarii care au testat produsul au confirmat ca acesta si-a pastrat un miros mai proaspat si mai puternic decat celelalte mostre.

Un al doilea experiment, si mai spectaculos, a fost efectuat pe rosii cherry. Doua astfel de tomate au fost pastrate timp indelungat – una intr-un borcan de sticla incolora, cealalta intr-un recipient confectionat din sticla violet – intr-un loc expus la lumina solara, la temperatura camerei.

Experiment-2Cele doua rosii au fost scoase si analizate, rezultatul fiind observat in fotografia alaturata. Schimbarile microbiologice din tomata pastrata in sticla incolora sunt vizibile cu ochiul liber, in timp ce rosia din vasul de sticla violet nu prezinta modificari vizibile.

O alta cercetare,  a profesorului F. A. Popp si a doctorului H. Niggli, dovedeste ca energia solara din alimente este esentiala pentru sanatate.

Energia solara patrunde in celulele noastre sub forma biofotonilor, cele mai mici unitati de masura fizice ale luminii. Biofotonii furnizeaza informatii importante despre procesul de viata complex din organismele noastre, si, in acelasi timp, furnizeaza o energie puternica de reglare si de echilibrarea organismului.

Datele doctorului H. Niggli arata ca acesti biofotoni sunt extrem de sensibili, reducandu-se in mod considerabil in cazul ambalajului conventional, cum ar fi sticla maro, verde, albastra, folia de aluminiu, plasticul si alte recipiente sintetice. Or, sticla violet mentine si chiar imbunatateste bio-energia alimentelor si a altor substante sensibile la lumina, pentru o perioada lunga de timp.

 

Egiptenii antici cunosteau proprietatile sticlei violet

Intorcandu-ne inapoi in istoria omenirii, constatam ca sticla de culoare violet a fost utilizata de catre egiptenii antici. Este interesant faptul ca egiptenii foloseau borcane violet sau aurii pentru a conserva si proteja cele mai pretioase substante (preluate din natura) in vederea unei depozitari pe termen lung.

Inca de la inceputul productiei de sticla (aproximativ anul 3500 i. Hr.), recipientele de culoare violet sau cele aurii au fost utilizate pentru a conserva salvii pretioase, uleiuri, esente sau medicamente alternative.

Pana la inceputul secolului 20, acest tip de sticla putea fi intalnit la unii doctori si farmacisti, care isi depozitau remediile in sticle sau borcane din sticla violet, realizate manual.

Din 1995, odata cu cercetarile mai amanuntite ale oamenilor de stiinta, a inceput primul proces mai amplu de productie mecanica a sticlei violete. Experimentele realizate au demonstrat in mod clar cat de important este sa depozitezi substantele sensibile la lumina in acest tip de sticle, in special in domenii precum homeopatie, remedii florale, tincturi, esente, suplimente alimentare cu un continut energetic mare si uleiuri esentiale.

Dan Barboi, Financiarul.ro

sticla

 

Ceea ce imi doresc este ca pe viitor sa folosesc DOAR acest tip de sticla dar, pentru ca pretul nu este tocmai „prietenos”, ma gandeam la o varianta de retur a sticlelor, in asa fel incat nici nu mai aruncam banii pe fereastra si consumam mai putin. Ce parere aveti?

 

 


Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.